U TIJELIMA divova prirode

Nagrađivana serija o prirodi donosi nam uvid u evoluciju najvećih životinja na svijetu, otkriva nam na koji način funkcioniraju njihova tijela i pokazuje prilagodbu tih veličanstvenih stvorenja na okolinu tijekom više tisuća godina. Ekipa stručnjaka istražuje anatomiju opasnih grabežljivaca, jedinstvenih biljojeda i morskih čudovišta, kao što je kit ulješura dug više od 19 metara i težak 55 tona.
Sljedeća epizoda 00:30 Pon., 24. Veljača
Prikaz rasporeda
istražite

Zubi

Ulješure na svakoj strani uske donje čeljusti imaju od 20 do 26 zuba koji se iz desni probiju tek u pubertetu. Svaki od njih težak je otprilike 900 grama. U gornjoj čeljusti zubi obično i ne izbiju iz desni. Čini se da ulješure plijen gutaju cijeli, pa im zubi nisu potrebni za hranjenje. Ulovljeni su čak neki zdravi odrasli kitovi bez ijednog zuba.

Peraje

Ulješure polagano plivaju po površini brzinom od 5 do 15 km/h. No kad bježe od opasnosti, mogu tijekom jednog sata plivati i brzinom od 34 do 43 km/h. U plivanju im pomažu peraje oblikovane kao vesla dugačke 1,5, a široke 1 metar. Pomoću njih kormilare, a velikim se zamasima guraju prema naprijed.

Probavni sustav

Ulješure jedu tisuće kilograma ribe i lignji – otprilike jednu tonu dnevno. To im omogućuje jedinstvena struktura unutrašnjih organa. U kitov želudac stane do 500 litara tekućine, a crijeva mu dosežu dužinu od 160 metara!

istražite
 • Sljedeća epizoda

  Velika bijela psina

  U epizodi „Velika bijela psina“. Stručnjaci u Južnoafričkoj Republici obavljaju disekciju 900 kilograma teške velike bijele psine koja je zapela u zaštitnoj mreži oko plaže.

 • Sljedeća epizoda

  Burmanski piton

  U epizodi „Kraljevski piton“. Kako su se zmije iz jugoistočne Azije uspjele namnožiti u američkom parku Everglades? Ekipa stručnjaka obavlja disekciju na dva pitona u potrazi za odgovorom.

 • Sljedeća epizoda

  Divovska lignja

  U epizodi „Divovska lignja“. Disekcija u ovoj epizodi obavlja se na divovskoj lignji, legendarnom biću čije je postojanje potvrđeno tek u 19. stoljeću.

 • Sljedeća epizoda

  Lav i tigar

  U epizodi "Velike mačke". Stručnjaci obavljaju disekciju lava i tigra te istražuju sličnosti koje moćne mačke skrivaju ispod kože.

 • Sljedeća epizoda

  Polarni medvjed

  U epizodi „Polarni medvjed“. Pridružite se eskimskim lovcima, znanstvenicima i ekipi za disekcije dok zaviruju u tijelo legendarnog polarnog medvjeda. Može li se ta zvijer dovoljno brzo prilagoditi klimatskim promjenama?

 • Sljedeća epizoda

  Jednogrba deva

  Ekipa otkriva tajnu devine grbe te istražuje na koji joj način elastične noge i rastezljive usnice omogućuju život u suhoj i okrutnoj okolini.

 • Sljedeća epizoda

  Veliki kazuar

  U epizodi „Dinosaurska ptica“. Kazuar je golema ptica koja obitava u australskim prašumama, a na glasu je kao opasna. Ekipa disekcijom istražuje tajnu njezina dubokog i glasnog poziva na parenje.

 • Sljedeća epizoda

  Sedmopruga usminjača

  U epizodi „Sedmopruga usminjača“. Kako sedmopruga usminjača uspijeva probaviti smrtonosne meduze i što se nalazi u njezinoj glavi? Pridružite se ekipi dok obavlja disekciju na toj fascinantnoj životinji.

 • Sljedeća epizoda

  Punokrvnjak

  U epizodi „Trkaći konj“. Trkaći konj poznat je po nevjerojatnoj brzini i izdržljivosti. U disekciji tijekom ove epizode saznat ćete na koji način anatomija pridonosi njegovoj reputaciji najboljeg svjetskog sportaša.

 • Sljedeća epizoda

  Medvjeđi pavijan

  U epizodi „Crveni pavijan“. Ekipa u Južnoafričkoj Republici obavlja disekciju na velikom mužjaku pavijana i otkriva koliko je njegova anatomija slična čovjekovoj.

 • Sljedeća epizoda

  Nilski konji

  U epizodi „Nilski konj“. Tijekom gnusne disekcije u ovoj epizodi ekipa istražuje crijeva i želudac nilskog konja iz Zambije ne bi li saznala koliko masti može probaviti.

 • Sljedeća epizoda

  Crveni klokan

  U epizodi „Klokan“. Stručnjaci odlaze u Australiju radi disekcije najprepoznatljivije lokalne životinje – klokana. Žele otkriti zanimljive činjenice o njihovim spolnim organima.

 • Sljedeća epizoda

  Bornejska prašuma

  U epizodi „Prašuma“. Pridružite se ekipi stručnjaka tijekom dosad najtežeg izazova – disekcije ekosustava prašume. Saznajte kako slapovi uspijevaju teći uzvodno i zašto su paraziti ključni za održavanje ravnoteže u džungli.

 • Sljedeća epizoda

  Ulješura

  U epizodi „Ulješura“. Kopači, kamioni i neskloni liječnik za stabla pridružuju se ekipi tijekom disekcije jednog od najzanimljivijih stvorenja na Zemlji: kita ulješure.

Sljedeća epizoda

00:30 Pon., 24. Veljača